PressmeddelandeSaltX och Sprinklebit vinnare i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge

Social aktiehandel och energilagring i salt blev vinnarna i Serendipity Challenge 2017. Sprinklebit vann titeln Årets startup för sin användargenererade plattform som ger amatörer och proffs investerartips och aggregerad analys av sannolikheten för en akties upp- eller nedgång. SaltX kammade hem priset som Årets tillväxtbolag med sin patenterade teknologi som går hand i hand med utvecklingen av förnyelsebar energi och den ökande efterfrågan på lagringsmetoder för intermittenta energikällor.

Vinnarna stod ut i ett starkt startfält bestående av entreprenörsledda bolag från hela Norden. Totalt har närmare 400 bidrag inkommit till årets tävling fördelade över många branscher så som medicinteknik, e-hälsa, miljöteknik, VR, IoT, robotik, fintech, logistik med flera.

”Årets finalfält var det starkaste och bredaste hittills. Alla bolag har potential eller är på god väg att revolutionera sina respektive industrier och många har redan hunnit få fäste internationellt. Under finaldagarna har vi fått se unika och banbrytande produkter och tjänster som skapar nya värden och kundbeteende. Sprinklebit och SaltX är mycket värdiga vinnare” säger Omid Ekhlasi, grundare och tävlingschef för Serendipity Challenge.

Juryns motivering
Årets startupbolag − Sprinklebit

Med en unik och skalbar plattform ges både amatörer och professionella aggregerad prediktiv data på aktiekurser liksom möjlighet till aktiehandel. De har fått godkännande av amerikanska finansinspektionen och redan bevisat att de har förutsättningar och kapacitet för fortsatt tillväxt.

Årets tillväxtbolag − SaltX
Med sin unika teknologi är bolaget med och bidrar till en hållbar utveckling inom energilagring och samtidigt adresserar en av vår tids globala utmaningar. Bolaget använder sig av en billig och naturlig råvara och är väl rustade för den globala marknaden.

Förutom korandet av Årets startupbolag och Årets tillväxtbolag delades Industrins pris ut till SaltX, Nordeas partnerpris tilldelades Coala Life och alla besökare på Techarenan utsåg Prindit till vinnare av Publikens pris. 

Övriga finalister i Serendipity Challenge

Av 24 tävlande bolag gick 7 vidare till slutfinalen som avgjordes på Industriområdet i Almedalen. Dessa sju var:

Signal Signal
Signal Signals revolutionerande teknik gör det möjligt att omvärldsbevaka det talade ordet. Med hjälp av maskininlärningsteknik hjälper Signal Signal sina kunder att få reda på när de är omnämnda på Youtube, i TV och radio. I snitt analyserar tjänsten 100-300 timmar ljud dagligen. Enligt Orvesto lyssnar 2,2 miljoner svenskar på poddar varje månad, och marknaden för nya format växer i snabb takt. Tekniken stödjer upp till 80 språk, vilket gör den skalbar och kommersiellt gångbar på den internationella marknaden.

Doctrin

Doctrin har utvecklat ett e-hälsoverktyg och plattform som genom dynamiska frågeformulär sammanställer patienters sjukdomshistoria, samt möjliggör prioritering, behandling och uppföljning av patienter säkert och tryggt på distans. Detta höjer kvaliteten och sparar värdefull tid i vårdkedjan. Under 2017 implementeras e-hälsoverktyget på Capios alla vårdcentraler som totalt har 750 000 listade patienter och diskussioner pågår med ett flertal landsting. Bolaget har tagit in 33 miljoner kronor sedan starten, däribland från Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation.

ideal of Sweden

ideal of Sweden är ett mode- och livsstilsvarumärke specialiserat på mobiltillbehör. Varje produkt är utformad inhouse. Bolaget har på kort tid vuxit explosionsartat på en hårt konkurrensutsatt marknad. Företaget omsätter 150 miljoner kronor globalt, vilket innebär en såld produkt var 30: e sekund.

SaltX Technology

SaltX Technology utvecklar och säljer en patenterad energilagringsteknologi som på ett unikt sätt möjliggör lagring av värmeenergi i salt, och som därefter kan återanvändas som värme eller kyla. Cirka 50 % av jordens energikonsumtion går till värme och kyla samtidigt som efterfrågan på förnybar energi växer i hög hastighet. Utmaningen i förnybar energi ligger i att dessa energikällor är intermittenta (ojämna, t ex att vinden bara blåser ibland) vilket ökar efterfrågan på energilagring. SaltX Technology är listade på First North.

SprinkleBit

SprinkleBit är en social plattform för aktieinvesterare där amatörer och proffs kan mötas och utbyta tankar och analyser av olika investeringar. Poängsystemet på plattformen, Value Prediction Index, innebär att varje aktie kan få olika hög sannolikhet för en framtida uppgång. Plattformen, som även möjliggör trading, är den enda i världen som är godkänd av FINRA (Amerikanska finansinspektionen). I dagsläget har SprinkleBit cirka 20 000 användare.

TransferGalaxy

Världens fattigaste betalar högsta avgifterna vid internationella transaktioner. TransferGalaxys affärsidé är att erbjuda ett digitalt alternativ till traditionella penningöverföringstjänster, ett Swish för utlandsbetalningar, som är smidigare, säkrare och billigare än andra alternativ. Marknaden för remitteringar är uppskattningsvis värd 605 miljarder dollar.

Wint

Wint är ett techbolag som digitaliserat hanteringen av ekonomi och administration för små och medelstora företag. Den egenutvecklade mjukvaran bygger på AI och hanterar administrationen av fakturering, leverantörsfakturor, löner, betalningar, momsredovisning och skatter i realtid. Målet är att göra all redovisning pappersfri. Wint omsätter idag 41 miljoner och har tagit täten i en föränderlig bransch. Ny delägare är Jens Collskog som byggt upp Fortnox till ett miljardbolag.

Länk till alla framtidsbolag i Serendipity Challenge:

https://techarenan.se/bolagen-2017/

Bilder fria för publicering: http://bit.ly/2tdgDy5 Fotograf: Serendipity Challenge

För mer information kontakta:
Camilla Wallin, Press & Kommunikation
+46 (0)709 58 11 08, camilla@sdip.se

Omid Ekhlasi, grundare och tävlingschef Serendipity Challenge
+46 (0)735 252 509, omid@sdip.se 

Om tävlingen
Serendipity Challenge är en entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag. En expertpanel väljer ut 50 bolag bland 400 bidrag, som tar sig till finaldagarna under Almedalsveckan. 24 av bolagen kommer i en delfinal att få pitcha inför en jury bestående av välrenommerade svenska investerare, entreprenörer och innovationsexperter där sedan ”Årets startupbolag” respektive ”Årets tillväxtbolag” koras. Vinnarna i respektive kategori får ett tillväxtpaket till ett värde av 200 000 kronor och en plats i vinnardelegationen till Silicon Valley. Tävlingen är öppen för bolag från hela Norden och inom alla branscher. Finalen avgörs i Almedalen. www.serendipitychallenge.se

Om Industrin tar matchen
Industrin tar matchen vill tydliggöra industrins betydelse för svensk välfärd. Svenska industriföretag ”tar matchen” varje dag, året runt på den globala marknaden. Bakom initiativet står 13 industriorganisationer. www.industrintarmatchen.se

Om Serendipity
Serendipity är ”House of Technologies – Home of Entrepreneurs” med teknikbolag sprungna ur forskning inom bl.a. clean-tech, life science, materialteknik, it och medicinteknik. Idag anställer gruppen fler än 1700 medarbetare. www.serendipity.se