PressmeddelandeFurhat Robotics och Visiba Group vinnare i The Serendipity Challenge

Furha_DSC_0802_blu

Robotikbolaget Furhat Robotics från Stockholm och medtechbolaget Visiba Group från Göteborg blev vinnare i entreprenörstävlingen The Serendipity Challenge 2015. Furhat Robotics vann kategorin Årets Startupbolag och Visiba Group vann kategorin Årets Tillväxtbolag. Vinnarna får nu ett tillväxtpaket i form av expertisresurser samt mentorskap från framstående entreprenörer och investerare under ett år för att utveckla bolaget.  

– Det var en uppställning exceptionella bolag bland de sju finalisterna, där Furhat Robotics och Visiba Group utmärkte sig genom nydanande teknologi och innovationshöjd, säger Saeid Esmaeilzadeh, medgrundare av Serendipity-koncernen och juryordförande i The Serendipity Challenge Sweden.

Juryns motivering löd:
Årets Startupbolag, Furhat Robotics
Ett bolag som redan fått bekräftelse av marknaden för sin teknologi genom flera kunder, bland dem en framstående aktör som Walt Disney Studies. Bolaget har ett starkt forskningsteam bakom den innovativa plattformen som vi tror har en enorm potential och som kan komma att bli en game changer inom flera industrier.

 

Årets Tillväxtbolag, Visiba Group
Ett bolag med en potentiellt omvälvande innovativ tjänsteplattform som på väldigt kort tid har etablerat sig på marknaden, attraherat investerare och skapat ett kassaflöde. Vi tror att denna plattform har en stor potential och kan digitalisera en hel bransch och därigenom tillgängliggöra den ännu mer.

Vinnaren av Årets Startupbolag, Furhat Robotics från Stockholm, har utvecklat en social robot som via en interaktionsplattform interagerar med människor. Tekniken är prisbelönt och bolaget har visat upp produkten på bland annat London Science Museum och Tekniska Museet samt fått uppmärksamhet på CNN, BBC och SVT. Bolaget som har fyra anställda i Stockholm grundades 2014 och har redan sålt i USA till bland annat Walt Disney Studios, i Storbritannien liksom i Sverige.

Vinnaren av Årets Tillväxtbolag, Visiba Group från Göteborg, har utvecklat en tjänst för tillhandahållande av virtuell vård. Plattformen hanterar videosamtal, väntrum och bokning på webben. Bolaget är verksamt inom primärvård, företagshälsovård och sluten vård. Bolaget som har nio anställda i Göteborg och Örebro grundades 2014 och har idag kunder i bland annat Sverige, Finland och Storbritannien.

Vinnarna i respektive kategori får nu ett tillväxtpaket till ett värde av 150 000 kronor i form av expertisresurser för att utveckla bolaget. De får även ett års tillgång till mentorskap och stöd från några av landets mest framstående serieentreprenörer. Totalt var det fler än 100 anmälda bolag till tävlingen där 24 bolag tog sig till finaldagarna i Båstad, och sju till den slutgiltiga finalen (se information om övriga fem finalister nedan). Under gårdagen korades de två vinnarna som utöver priset fick det prestigefyllda uppdraget att ringa i den anrika börsklockan som var på plats i Båstad för stängning av Stockholmsbörsen.

För mer information om Furhat Robotics och Visiba Group se www.furhatrobotics.com respektive www.visibacare.com (kontaktuppgifter nedan).

Bild på vinnarna är bifogad och det finns fler bilder från tävlingen på denna länk: https://www.dropbox.com/sh/nmvn3pdlye2ja5f/AABvDNJ-H6QOzBaJdFWlKzC2a?dl=0

 

Övriga fem finalister:

Arkimera, Kalmar
Arkimera har utvecklat en applikation som hjälper till med bokföring i form av smarta robotar. Robotarna lär sig användarens beteende genom imitation och kan genom en helautomatiserad inlärningsprocess halvera tidsåtgången för bokföringsrelaterade uppgifter.

 
Gleechi, Stockholm
Gleechi har utvecklat den första mjukvarulösningen för att göra det enkelt att animera händer. Mjukvaran är baserad på 8 års forskning inom robotik och löser ett problem som är välkänt bland animatörer och spelutvecklare och som förväntas addressera stora applikationsområden inom Virtual Reality.

Genit Innovations, Stockholm
Genit Innovations har utvecklat ett intelligent medicinteknisk instrument som minskar risken för skador på nyfödda barn vid förlossningar. Verktyget byggs med sensorteknik som möjliggör objektiv datainsamling och presenteras i realtid till vårdgivaren.

Mevia, Göteborg
Mevia har utvecklat en metod som assisterar patienter att ta rätt dos medicin vid rätt tillfälle. I Mevias produktlösning ingår skräddarsydda miljövänliga specialförpackningar, elektroniska moduler och en IT-lösning som kontrollerar medicinintaget i realtid.

ifoodbag, Stockholm
ifoodbag har utvecklat en miljövänlig förpackningslösning med kyl- och frysfunktion i upp till 24 timmar. Detta möjliggör exempelvis att hemleverans sker i vanliga fordon istället för kylfordon för de varor som kräver obruten kylkedja, så som mat. Lösningen baseras på en världsunik patenterad svensk teknik som har erhållit ett flertal utmärkelser.

För mer information kontakta:
Omid Ekhlasi, tävlingschef, kommunikationschef Serendipity Innovations
omid@sdip.se, 0735-25 25 09

Juryordförande
Saeid Esmailzadeh, VD Serendipity Innovations
0707-18 70 61, saeid@sdip.se

Furhat Robotics
Preben Wik, Ph.D.
0704-297 380, preben@furhatrobotics.com

Visiba Group
Johan Gustafsson, CEO
0706-17 72 01, johan.gustafsson@visibagroup.com