PressmeddelandeCellink och Min Doktor vinnare i Sveriges största entreprenörstävling Serendipity Challenge under Almedalsveckan

Banner-hameisda-vinnarna-press-sidan-schallenge2016-004

3D-bioprintingbolaget Cellink från Göteborg och den digitala vårdgivaren Min Doktor från Malmö blev vinnare i Sveriges största entreprenörstävling Serendipity Challenge 2016. Cellink vann kategorin Årets startupbolag och Min Doktor vann kategorin Årets tillväxtbolag. Vinnarna stod ut i ett starkt finalfält med bolag från hela Sverige och olika branscher som cleantech, biotech, medtech, fintech och edtech med flera.

– Jag tycker att vi hade den bästa uppställning av tävlingsbolag någonsin på plats under finaldagarna i Almedalen. I tuff konkurrens bland de närmare 300 anmälda bolagen utmärkte sig slutligen Cellink med sin revolutionerande biobläcksteknologi och Min Doktor genom sin snabba tillväxt och internationella etablering som digital vårdgivare. De är mycket värdiga vinnare, säger Saeid Esmaeilzadeh, serieentreprenör och juryordförande i Serendipity Challenge.

Juryns motivering löd:
Årets startupbolag − Cellink (Göteborg)
Cellink har trots att det är en startup en verifierad marknad och en stark försäljningsstart. Bolaget har skapat en revolutionerande teknologi som förändrar läkemedelsutvecklingen och möjliggör 3D-printade organ.

Årets tillväxtbolag − Min Doktor (Malmö)
Min Doktor verkar i en traditionell bransch med stora utmaningar och har genom sin teknik förbättrat mötet mellan användaren och leverantören. Man har på kort tid blivit en ledande aktör inom sitt område.

Förutom korandet av Årets startupbolag och Årets tillväxtbolag så delades industrins respektive publikens pris ut. CELLINK utsågs till vinnare i båda kategorierna och tog därmed hem 3 av 4 priser i Serendipity Challenge 2016.

Totalt 50 framtidsbolag från hela Sverige från olika branscher som medicinteknik, kidtech, bioteknik, cleantech, e-hälsa, robotik med flera har varit på plats i Almedalen för att visa upp sina innovativa produkter och tjänster. De två vinnarna får nu ett tillväxtpaket till ett värde av 200 000 kronor och en plats i vinnardelegationen till Silicon Valley.

Bild på vinnarna är bifogad och det finns fler bilder från tävlingen på denna länk:

För mer information om Cellink och Min Doktor se www.cellink.eu respektive www.mindoktor.se (kontaktuppgifter nedan).

För mer information kontakta:
Omid Ekhlasi, tävlingschef Serendipity Challenge
0735-252 509, omid@sdip.se

Saeid Esmailzadeh, juryordförande och grundare Serendipity
0707-18 70 61, saeid@sdip.se

Cellink: Erik Gatenholm, VD
eg@cellink.eu, 0732-67 00 00

Min Doktor: Petronella Warg, presskontakt
0733-42 49 23

De 7 Slutfinalsiterna

CELLINK
CELLINK har utvecklat ett unikt biomaterial, biobläck, för 3D-printing. Bolagets teknologi gör kliniska studier mer kostnadseffektiva och etiska, då forskare kan printa ut mänskliga vävnader så att nya produkter och läkemedel inte längre behöver testas på djur. Lanseringen under 2016 har redan genererat flera miljoner i försäljningsintäkter från forskningslabb globalt.

 

Min Doktor MD
Min doktor är Sveriges största digitala vårdgivare som genom egenutvecklad plattform sammankopplar patienter med handplockade läkare online. Genom att ge patienter tillgång till medicinsk kompetens dygnet runt, skapas värde för patienterna samtidigt som vårdköerna minskar. Bolaget har över 25 anslutna läkare och har behandlat fler än 20 000 patienter.

Charge Amps
Charge Amps är ett svenskt green tech-bolag som utvecklar och tillverkar laddlösningar för elbilar och laddhybrider. Bolaget har sedan starten 2012 varje år dubblat omsättningen och varje år gjort vinst. Charge Amps laddar elbilar i 27 länder världen över på 4 kontinenter.

Peppy Pals
Peppy Pals utvecklar appar och böcker som lär barn om empati, vänskap och känslor (EQ) utan att använda språk. Istället låter de barn följa med och hjälpa fem gulliga djurvänner på deras vardagliga äventyr. Bolaget är först ut med att lyckas spelifiera Emotionell Intelligens (EQ) och har redan på två år uppnått 10% av den svenska marknaden och nedladdningar i över 150 länder. Genom lekfullt lärande vill de skapa en ny generation av barn med högt EQ och på så sätt förebygga mobbning, hat och utanförskap världen över.

TRINE
Trine har utvecklat en digital investeringsplattform som gör det möjligt för privatpersoner att investera i solenergiprojekt på tillväxtmarknader. Genom att föra samman privata investerare med lokala entreprenörer kan ren elektricitet förses till de 1.2 miljarder människor som idag saknar tillgång till det. Bolaget blev utsedda till Climate Solver 2016 av WWF och löser det finansieringsgap som finns för att öka andelen förnybart och samtidigt minska energifattigdomen i världen.

urb-it
urb-it har utvecklat en tjänst som gör det möjligt för en kund att handla online och få varan personligt överlämnad exakt dit man vill inom en timme i Stockholms innerstad. Bolagets tjänst skulle kunna liknas vid Uber och har en mycket intressant skalbar affärsmodell i en tid av delningsekonomi, globalisering och digitalisering.

Immune Therapy Holdings
TLA-kolonnen används i en skräddarsydd metod för behandling av patienter med immunmedierade inflammatoriska sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom, MS, diabetes, reumatism och ALS. Metoden återbalanserar immunförsvaret genom att avlägsna sjukdomsskapande pro-inflammatoriska celler och kan skräddarsys efter patientens sjukdom och hälsotillstånd. Denna innovation öppnar upp möjligheten att bemöta sjukdomar som tidigare saknat behandling.

Om Serendipity Challenge
Tävlingen arrangeras av Serendipity tillsammans med ”Industrin tar matchen” och riktar sig till entreprenörsledda bolag som bygger på en unik innovation eller affärsidé med potential på den globala marknaden. Av de 50 svenska bolag som tagit sig till finaldagarna kommer 24 att göra upp om titlarna årets startupbolag och årets tillväxtbolag. Dessa kommer pitchade på plats inför kvaljuryn som valde ut sju slutfinalister.

Om Serendipity
Serendipity är ”House of Technologies – Home of Entrepreneurs” med teknikbolag sprungna ur forskning inom bland annat, clean-tech, life science, materialteknik, it och medicinteknik. Idag anställer gruppen fler än 1000 medarbetare. www.serendipity.se

Om Industrin tar matchen
Industrin tar matchen vill tydliggöra industrins betydelse för den svenska välfärden. Bakom initiativet står 13 industriorganisationer. www.industrintarmatchen.se