50 startup- och tillväxtbolag intar Almedalens techarena på Industriområdet

I juni 2017 avslöjas vilka 50 startup- och tillväxtbolag som intar Almedalens techarena på Industriområdet i Visby.

2016 års finalbolag

Bolag

TSC-likon-pris_25px= Bolagen som gjorde upp om titlarna Årets startupbolag 2016 och Årets tillväxtbolag 2016.

Vinnare i kategorin Årets startup blev Cellink och vinnare i kategorin Årets tillväxtbolag blev Min Doktor.

Industri

BioCool-logo

Biocool  
Biocool har utvecklat produkter för lindring av hudproblem och för rening av vatten utan tillsättning av klor. Bolagets teknologi möjliggör eliminering av mikroorganismer på ett ofarligt och miljövänligt sätt.  I dag säljs Biocools klorfria vattenreningstabletter i Sverige, Norge och Tyskland, och i Sverige har bolaget fler än 1500 försäljningsställen, främst via apotek.

Biotech

BipLogoC

BipOn  
BIP bygger på Identity Of Things och är en metod med tillhörande system för automatisk identifiering och hantering av serietillverkade produkter och dess ingående komponenter. BIP ökar ”Up Time” och möjliggör ”Predictive Maintenance” samtidigt som kostnaderna minskas radikalt för förvaltning och drift och underhåll under produktseriens livscykel.

IOT

CELLINK-MainWhite

CELLINK  TSC-likon-pris_25px
CELLINK har utvecklat ett unikt biomaterial, biobläck, för 3D-printing, Bolagets teknologi gör kliniska studier mer kostnadseffektiva och etiska, då forskare kan printa ut mänskliga vävnader så att nya produkter och läkemedel inte längre behöver testas på djur. Lanseringen under 2016 har redan genererat flera miljoner i försäljningsintäkter från forskningslabb globalt.

Biotech

chargeamps

Charge Amps AB TSC-likon-pris_25px
Charge Amps är ett svenskt green tech-bolag som utvecklar och tillverkar laddlösningar för elbilar och laddhybrider. Bolaget har sedan starten 2012 varje år dubblat omsättningen och varje år gjort vinst. Charge Amps laddar elbilar i 27 länder världen över på 4 kontinenter.

Cleantech

Clean-Motion-Zbee-logo,-origianl

Clean Motion
Clean Motion har utvecklat eldrivna trehjuliga lättviktsfordon med hög energieffektivitet och minimal klimatpåverkan. Bolaget utgår från urbana miljöers framtida transportbehov och har som mål att göra fordonet tillgängligt för alla. Teknologin har utsetts till WWF Climate Solver och i maj 2016 börsnoterades bolaget på Nasdaq First North, vilket möjliggör en snabbare global expansion.

Automotive/Cleantech

dhe_holding_logo_blue_gray_2015

DHE Holding AB TSC-likon-pris_25px
DHE Holding har ensamrätt till en ny djupborrningsteknik som möjliggör utvinning av geotermisk energi på platser där det tidigare inte varit möjligt. Tekniken klarar av betydligt djupare borrning samt reducerar borrtiden, vilket leder till mer kostnadseffektiv utvinning av geotermisk energi. Bolagets första projekt var att göra en förstudie åt EON i Malmö för att kunna utvinna 200 megawatt fjärrvärme. Detta motsvarar cirka en tredjedel av Malmös fjärrvärmebehov. Företaget arbetar i dag globalt med samarbetspartners i flera länder.

Cleantech

digiexam-logo

DigiExam
DigiExam erbjuder ett verktyg för digitala prov i en fusk- och driftsäker miljö. Genom att läraren skapar provet online och studenterna skriver provet på dator kan den administrativa hanteringen underlättas samt rättningsförfarandet effektiviseras. Bolaget har efter två år på marknaden över 1000 skolor anslutna globalt samt kontor i Stockholm, New York och London. 

Edtech

EcoFiltrations-logo

EcoFiltration
Baserat på innovativ reaktiv filterbäddsteknik har Ecofiltration utvecklat filterlösningar som både klarar lagkrav på rening och samtidigt säkerställer att den ändliga och livsnödvändiga resursen fosfor kan återvinnas. Tekniken är baserad på över 20 års forskning vid Kungliga Tekniska Högskolan och minskar kemikalieanvändningen samt kostnader för drift och underhåll av avloppsreningsanläggningen samtidigt som återvinning av fosfor möjliggörs.

Cleantech

dunderon_Black-01

Dunderon
dunderon erbjuder kostnads och energireducering i fastigheter utan investering med ett unikt reglersätt och molnbaserad plattform för centraliserad övervakning och administration av enskilda fastigheter och större fastighetsbestånd. Tjänsten bygger på en patenterad regleringsalgoritm som är självlärande och helautomatiskt vilket eliminerar behovet av manuell injustering av hela värmesystemet. Bolaget har försäljning i Sverige och ser en global expansion i närtid.

Cleantech

Flic logo

Flic – Shortcut Labs TSC-likon-pris_25px
Shortcut Labs har utvecklat en enkel och stilren knapp som gör det möjligt att skapa en genväg och styra favoritfunktioner på sin smartphone. Med knappen kan man ringa en taxi, meddela sin GPS-position till anhöriga eller tända lampan i sitt smarta hem. Bolaget för just nu dialoger med världsledande detaljhandelsföretag. 

Lifestyle tech

flowbox-green-black-tagline-banor

Flowbox AB
Flowbox tillhandahåller en content marketing plattform som hjälper varumärken att öka sitt kundengagemang, varumärkeskännedom och försäljning genom att samla in användargenererat innehåll från olika sociala media kanaler, och publicera tillbaka webbsidor, produktsidor och i marknadsföringskanaler. Företaget har idag flera betalande kunder och har varit lönsamt sedan start.

E-marketing

FurhatRoboticsLogo

Furhat Robotics
Furhat Robotics har utvecklat en social robot som via en interaktionsplattform interagerar med människor. Roboten har applikationsområden inom bland annat utbildning, sjukvård och informationsservice. Tekniken är prisbelönt och bolaget har visat upp produkten på bl.a. London Science Museum och Tekniska museet samt fått uppmärksamhet på CNN, BBC och SVT.

Robotics/Artificial Intelligence

Banner gamereality

GameReality
GameReality tillhandahåller en internetspelplattform för styrning av fysiska robotar med kameror. Det spelaren ser på datorn utspelas alltså på en fysisk arena. Bolaget utsågs till en av de främsta i en stor amerikansk tävling för teknikinnovationer och har även blivit erbjudna investeringar från välrenommerade investerare.

Gaming platform

GetAccept-logo_600px

GetAccept AB
GetAccept erbjuder en tjänst för att hjälpa B2B-säljare att göra fler och snabbare affärer med digital signering. Genom att hantera slutskedet av en säljprocess så hjälper plattformen säljaren att automatisera denna process baserad på mottagarens beteende istället för på säljarens magkänsla. Bolaget har varit en del av prestigefyllda acceleratorn Y Combinator i Silicon Valley och har en stark tillväxt av betalande kunder.

CRM

Global Fund Watch

GLOBAL FUND WATCH TSC-likon-pris_25px
Global Fund Watch har utvecklat en digital plattform med compliance-tjänster för bl.a. banker, fond- och försäkringsbolag. Bolagets tjänster automatiserar arbetsuppgifter som idag måste göras manuellt, vilket underlättar för tillståndspliktiga bolag att följa aktuella lagar och regler. Marknadsfokus ligger främst på Europa och Asien och första tjänsten består av en lösning för due diligence av motparter.

Fintech/Compliance

glue-logo

Glue
Glue har utvecklat ett smartlåssystem som gör ditt befintliga lås digitalt och styrbart via telefonen. Dörren kan öppnas och låsas via en mobilapplikation samt med nyckel, då låset ej byts ut. Tjänsten ger information om vem som kommer och går samt förenklar insläpp av exempelvis matleveranser.

GOLI-logo-1000px

GOLI AB TSC-likon-pris_25px
GOLI AB utvecklar molnbaserade tjänster för analys och planering av produktionsprocesser och för att kunna skapa optimerade bemanningsförslag utifrån dessa. Bolaget kan därmed erbjuda en lösning som effektiviserar en idag mestadels manuell hantering. Idag återfinns närmare 20 röntgenavdelningar i 5 olika landsting som kunder och bolaget är redan lönsamt.

Software/ERP

ibac_alone_logo

Ibac
Ibac är världens första smarta alkomätare med professionell exakthet. Bolagets patenterade teknologi tillåter en enkel anslutning till telefonen och lämpar sig väl professionella vårdprogram som privat bruk. Bolaget har försäljning i Europa och Nordamerika.

Medtech/E-health

igdb

IGDB TSC-likon-pris_25px
Internet Game Database (IGDB.com) är en community-baserad databas som kan liknas vid IMDB (världens största filmdatabas) för spel, som samlar fakta om spel och spelutvecklare. Webbplatsen fungerar som en plattform för social interaktion mellan användarna samt informationskanal för fördjupning, betygsättning, recensering samt köp av spel. Hemsidan har närmare 10 000 registrerade användare och har en stark tillväxt.

Social platform

Inkonova_logo_1000px

Inkonova TSC-likon-pris_25px
Inkonova har utvecklat drönare egenskaper för brandbekämpning, räddningsuppdrag i gruvor och inspektion av vindkraftverk. Genom att kombinera mjukvara med en drönare med hjul kan drönare ta sig fram i trånga utrymmen och i kombination med 3D-skanning kan de analysera områden som tidigare varit svåra nå. Bolaget har betalande kunder och drönaren efterfrågas ofta globalt vid katastrofer.

UAV

Learnifier-3201-logo black

Learnifier TSC-likon-pris_25px
Learnifier hjälper utbildningsbranschen att ta klivet från ett analogt till ett digitalt erbjudande genom sin onlineplattform. Bolaget erbjuder företag att omvandla sina traditionella klassrumskurser till en helt eller delvis digital kurs, både interna såväl som externa kurser. Bolaget har flera av världens största utbildnings- och kundutbildningsföretag som sina kunder däribland, The Ken Blanchard Companies, Lexicon, Vimsa, Toshiba med flera.

E-learning

Lifee_logo_blue_1000px

Lifee AB
Lifee är ett aktivitetsarmband för barn som gör det roligare att vara fysiskt aktiv. Genom en kompletterande app kan barnen samla poäng, tävla med varandra och spela spel. Bolaget samarbetar idag med ett flertal kommuner och produkten kommer lanseras till privatpersoner under sommaren.

Kidtech/Lifestyle tech

Mevia-logo_1000px

Mevia
Mevia assisterar individer att ta rätt dos medicin vid rätt tid. Mevias lösning registrerar automatiskt dosintag för flera olika typer av förpackningar i real tid, och skickar vid behov påminnelser i form av sms eller automatiserade telefonsamtal. Mevia har försäljning i ett flertal länder samt initierat samarbeten för att anpassa lösningen till svensk hemtjänst.

Medtech

min doktor_3000px

Min Doktor MD International AB TSC-likon-pris_25px
Min doktor är Sveriges största digitala vårdgivare som genom egenutvecklad plattform sammankopplar patienter med handplockade läkare online. Genom att ge patienter tillgång till medicinsk kompetens dygnet runt, skapas värde för patienterna samtidigt som vårdköerna minskar. Bolaget har över 25 anslutna läkare och har behandlat fler än 20 000 patienter.

E-health

MYoroface_logga-tagline-r-mark

MYoroface AB TSC-likon-pris_25px
MYoroface har patenterat och CE-märkt ett neuromuskulärt behandlingsverktyg för personer som lider av ät- och sväljsvårigheter, ansiktsförlamning och snarkning. Genom sin munhantel så kan bolaget erbjuda en behandling som ersätter kirurgi. Munhanteln har mediciniskt evidens och bygger på över 20 års forskning. Bolagets produkt har sålts i över 5 000 exemplar i Sverige och en lansering i Europa har initierats.

Medtech

Servicia Medical - Copy

Nordic Servicia Medical TSC-likon-pris_25px
Nordic Servicia Medical har utvecklat en digital plattform för distribution av hjärtstartare och HRL-utbildning. Genom att kombinera utbildning, nya affärsmodeller och försäljningserbjudanden till kunden har man lyckats skapa sig en marknadsledande position. Bolaget omsätter närmare 30 miljoner kronor och är lönsamt.

E-health/E-learning

nose_logga_1000px

NoseOption AB
Nose Option har utvecklat NOSA, världens första diskreta näspropp mot dålig lukt. Produkten är patenterad och fungerar även utmärkt vid förkylning och åksjuka. Bolaget har över 500 försäljningsställen i Sverige och inleder nu en global expansion.

Biotech

optolexiaNegativ

Optolexia AB TSC-likon-pris_25px
Optolexia har utvecklat en helt ny typ av automatiserad och objektiv metod för screening av dyslexi med hjälp av eye-tracking och maskininlärning. Bolaget verkar inom det växande segmentet edtech och har en globalt skalbar framtidsteknologi som adresserar ett problem som idag kräver mycket tid och resurser från skolan samtidigt som många barn inte fångas upp i tid.

Edtech/Medtech

Paralox_logo_500px

Paralox AB
Paralox är ett byggsystem av prefabricerade ytterväggar med träregelstomme. Systemet är energisnålt, snabbt och lätthanterat. Bolagets patenterade teknologi möjliggör små väggdelar. Kunden kan fritt utforma kostnadseffektiva byggnader utan professionell hjälp, för omgående leverans. En process som nu digitaliseras och som ska kombineras med microfabriker med fullskalig produktion internationellt.

Construction

PeppyPalsVectorLogo_500px

Peppy Pals TSC-likon-pris_25px
Peppy Pals utvecklar appar och böcker som lär barn om empati, vänskap och känslor (EQ) utan att använda språk. Istället låter de barn följa med och hjälpa fem gulliga djurvänner på deras vardagliga äventyr. Bolaget är först ut med att lyckas spelifiera Emotionell Intelligens (EQ) och har redan på två år uppnått 10% av den svenska marknaden och nedladdningar i över 150 länder. Genom lekfullt lärande vill de skapa en ny generation av barn med högt EQ och på så sätt förebygga mobbning, hat och utanförskap världen över.

Kidtech

pickit_vertical_logotype_piglet_750px

Pickit
Pickit är en plattform som tillgängliggör lagliga bilder för användning i olika program, som t.ex. Microsoft Office. Utöver tillgång till en omfattande databas av bildmaterial kan användare beställa specifika bilder genom att skicka uppdrag till ett globalt nätverk av fotografer. Pickit har även bildhanteringstjänst för små och stora företag. Bolaget har kontor i Visby och Seattle, USA.

Online platform

Pricelizer full logo 2

PriceLizer TSC-likon-pris_25px

Lizer Group bidrar till effektivare handel på nätet genom att tillhandahålla unikt framåtblickande konsumentdata för ehandlare. Bolagets prisbelönta algoritm implementeras inledningsvis i PRICELIZER, en datainsamlings-applikation som låter konsumenter bevaka priset på vilken vara som helst utan någon form av integration med målsidan. Konsumentdatan ger ehandlare helt nya möjligheter inom områden såsom pris-, marknadsförings- och kampanjoptimering.

E-commerce

Quirkbot_logo_RGB_1000x306px

Quirkbot AB TSC-likon-pris_25px
Quirkbot har utvecklat en kreativ leksak baserad på storytelling som förenar lek och lärande och gör det enkelt för barn i tidig ålder att lära sig koda och programmera. Bolaget adresserar härigenom den aktuella och framtida bristen av programmerare. Bolaget har uppmärksammats för sin innovation och har försäljning internationellt. 

Kidtech

Realbridge_logo_pos

Realbridge
Realbridge hjälper företag att effektivisera och öka kontrollen internt genom att förenkla deras administration. Realbridge är ett smartphonebaserat verktyg som genom en enkel scanning av QR-koder skickar information i realtid. Mjukvaran är licensbaserad och bolaget har betalande kunder inom framförallt service, industri och logistik.

Digitalization

SeaTwirl - logo

SeaTwirl AB TSC-likon-pris_25px
SeaTwirl utvecklar havsbaserade flytande vindkraftverk. Bolagets vindkraftverk gör det möjligt att installera vindkraft på 92% av den del av världens hav som är för djupt för att sätta upp vindkraftverk med pålar i botten. Bolaget har en prototyp i havet som utvärderas.

Cleantech

cropped-Selektope_Logo

Selektope – I-Tech
Bolaget erbjuder en unik lösning för att förbättra motståndskraften mot marin påväxt på fartyg och båtar. Genom att tillämpa forskning inom bioteknik på bland annat marina färgsystem bidrar bolagets tillsatssubstans till ökad bränsleprestanda, reducerat underhåll och minskat utsläpp mot luft och hav. Resultatet bidrar till kommersiell nytta för kunden (färgbolag) och reducerade driftkostnader för slutanvändaren (redaren).

Cleantech

ShopJoy_logo_hallon

ShopJoy TSC-likon-pris_25px
ShopJoy har utvecklat en tjänst där de kopplar ihop den digitala och fysiska världen genom sensorer och smarta telefoner. Bolaget kan genom denna information hjälpa företag att förstå och kommunicera med sina kunder utifrån analys av deras fysiska rörelser, t.ex. i ett stort köpcentrum. Bolaget har flera kunder inom detaljhandel, transportsektorn och upplevelseindustrin. 

Retail Tech

SoletAer_logo

SoletAer AB TSC-likon-pris_25px
SoletAer har utvecklat en patenterad vägghängd sol-luftvärmepump som kopplas till den befintliga varmvattenberedaren. På dagen värms varmvattnet av solen helt gratis och på natten eller när solen inte räcker till hjälper den inbyggda värmepumpen till, vilket på ett år betyder att SoletAer ger 2 av 3 duschar gratis. Företaget finansieras av bl.a. Energimyndigheten och familjen Kamprads stiftelse.

Cleantech

SpeakUpLogo

Speak UP
Speak Up är en app som ska förebygga mobbing och bidra till ökad trygghet i skolan och på nätet. Appen låter barn och ungdomar själva rapportera mobbing med ett enkelt knapptryck på sin mobil. Appen har expanderat snabbt ibland annat Sverige, USA och Indien. Bolaget har fått finansiering från svenska och amerikanska företag.

Kidtech

storimi

Storimi 
Storimi ger familjer ett verktyg för högläsning av barnböcker. Användarna kan bläddra i böckerna och läsa in dem med sina egna röster för att sen spela upp och dela böckerna när och var som helst. Storimi är en prenumerationstjänst och har över 1000 registrerade användare.

Kidtech

Teenage-Engeneering-logo-1000px

Teenage Engineering TSC-likon-pris_25px
Teenage Engineering designar, utvecklar och tillverkar konsumentelektronik med fokus på musik och ljud. Bolaget har introducerat produkter som gör det möjligt att skapa högkvalitativ egen musik, billigt och enkelt utan tillgång till en egen studio. Produktserien har introducerats på den globala marknaden.  

Music tech

TLA Targeted Immunotherapies AB - Logo

Immune Therapy Holdings (ITH) TSC-likon-pris_25px
TLA-kolonnen används i en skräddarsydd metod för behandling av patienter med immunmedierade inflammatoriska sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom, MS, diabetes, reumatism och ALS. Metoden återbalanserar immunförsvaret genom att avlägsna sjukdomsskapande pro-inflammatoriska celler och kan skräddarsys efter patientens sjukdom och hälsotillstånd. Denna innovation öppnar upp möjligheten att bemöta sjukdomar som tidigare saknat behandling.

Biotech

Trine-logotyp

Trine TSC-likon-pris_25px
TRINE har utvecklat en digital investeringsplattform som gör det möjligt för privatpersoner att investera i solenergiprojekt på tillväxtmarknader. Genom att föra samman privata investerare med lokala entreprenörer kan ren elektricitet förses till de 1.2 miljarder människor som idag saknar tillgång till det. Bolaget blev utsedda till Climate Solver 2016 av WWF och löser det finansieringsgap som finns för att öka andelen förnybart och samtidigt minska energifattigdomen i världen.

Cleantech/fintech

urb-it_logo-NY_1000px

urb-it TSC-likon-pris_25px
urb-it har utvecklat en tjänst som gör det möjligt för en kund att handla online och få varan personligt överlämnad exakt dit man vill inom en timme i Stockholms innerstad. Bolagets tjänst skulle kunna liknas vid Uber och har en mycket intressant skalbar affärsmodell i en tid av delningsekonomi, globalisering och digitalisering.

Retail tech/transport

visibacare_logo

Visiba Care
Visiba Care digitaliserar och tillgängliggör vården genom att vårdgivare kan öppna en egen videoläkarmottagning online. Patienterna kan härigenom komma i kontakt med sin vårdcentral för enklare vårdbesök, oavsett var de befinner sig. Bolaget är idag verksamt inom primärvård, företagshälsovård och sluten vård i Sverige, Finland, Norge och Storbritannien.

E-health

waitress-logotype-800px

Waitress TSC-likon-pris_25px
Waitress har utvecklat en tjänst som digitaliserar beställningsförfarandet inom restaurangbranschen. En app gör det möjligt för användare att förbeställa och betala takeaway-mat utan att behöva stå i kö. I en global miljö där alla är på språng så lyckas bolaget skapa ett extra mervärde för såväl deras kunder som deras slutkunder. 

Industri