Finalbolagen2017

Bolag

TSC-likon-pris_25px= Bolagen som gjorde upp om titlarna Årets startupbolag 2017 och Årets tillväxtbolag 2017.

Industri

1928 DiagnosticsTSC-likon-pris_25px
1928 Diagnostics har utvecklat en molnbaserad tjänst som förbättrar och förenklar diagnostik av resistenta bakterieinfektioner. Genom analys av bakteriers DNA-kod matchar deras tjänst bakterierna mot systemets databaser och därmed kan patienten få snabb och korrekt behandling vilket även reducerar kostnader för sjukvården. Tjänsten används också för att kartlägga hur resistenta bakterier breder ut sig och därmed öka sjukhusens kontroll över spridning och hantering av utbrott. 1928 Diagnostics startades för att bekämpa ett av de största hoten mot mänskligheten – antibiotikaresistens.

Biotech

AnyWare Solutions
AnyWare Solutions har utvecklat en uppkopplad “Smart Adapter” som sätts mellan en glödlampa och lampsockeln och kan mäta ljus, fuktighet, temperatur och ljud för att övervaka och styra ditt hem via en smartphone.

IoT

ArthroTSC-likon-pris_25px
Vårdstartupen Arthro Therapeutics har tagit fram en mjukvara och molntjänst som hjälper människor med artros att med rätt typ av fysisk aktivitet stärka brosket i lederna och eliminera smärta. Arthros algoritm räknar ut och syr ihop ett behandlingsschema som kombineras med stöd från fysioterapeuter online. Arthro har en unik affärsmodell där de tar betalt först när de lyckats åstadkomma en förbättring för patienten. De har idag avtal med landsting, försäkringsbolag och vårdgivare.

Medtech

AscatronTSC-likon-pris_25px
Ascatron utvecklar nästa generations kiselkarbid-baserade halvledare. Deras teknik reducerar effektivt de energiförluster som är förknippade med elektriska transformatorer, som med konventionell teknik kan uppgå till 20 %. Att transformera elektricitet är en nödvändighet för att möjliggöra varvtalsreglering i elmotorer och optimal strömförsörjning till samhällstjänster så som vindkraftverk, solceller och tåg. Försäljning sker primärt genom partnerskap och för att adressera den strategiskt viktiga kinesiska marknaden, som utgör 40%, har de etablerat ett säljbolag i Shenzhen.

Cleantech

AweriaTSC-likon-pris_25px
Aweria har utvecklat en IT-plattform som minskar ledtider inom akutsjukvården, samtidigt som patientsäkerhet och vårdkvalitet ökar. Systemet samordnar och digitaliserar flödet med all relevant information kring patienten från första kontakten med SOS alarm tills att patienten läggs in på en avdelning eller kan gå hem. På plattformen finns stöd för akutjournaler, akutliggare, beslutsstöd och verktyg för statistik och rapportering. Aweria har idag 10 anslutna svenska sjukhus.

Medtech

CELLINK 
CELLINK har utvecklat ett unikt biomaterial, biobläck, för 3D-printing. Bolagets teknologi gör kliniska studier mer kostnadseffektiva och etiska, då forskare kan printa ut mänskliga vävnader så att nya produkter och läkemedel inte längre behöver testas på djur. CELLINK vann kategorin “Årets startup” i Techarenan 2016 och noterades på Nasdaq kort därefter.

Biotech

chargeamps

Charge Amps
Charge Amps är ett svenskt cleantech-bolag som utvecklar och tillverkar laddlösningar för elbilar och laddhybrider. Bolaget har sedan starten 2012 varje år dubblat omsättningen och varje år gjort vinst. Charge Amps laddar elbilar i över 30 länder på fyra kontinenter.

Energy

CoalaTSC-likon-pris_25px
Coala Life är ett medicintekniskt e-hälsoföretag som har utvecklat patenterade produkter och tjänster för digital distansövervakning och screening av hjärtljud och EKG. En liten trådlös hjärtmonitor läser av hjärtats EKG och hjärtljud för att sedan skicka information till mobilen. Genom AI-algoritmer hittar Coala tidiga tecken på hjärtsjukdomar, mildrar oro och avlastar vården. Coala backas upp av välkända investerare.

Medtech

Covr
Covrs vision är en lösenordsfri värld där användaren har möjlighet att samla alla sina konton och inloggningar i en och samma app. Med bland andra utvecklaren bakom BankIDs funktionalitet och säkerhet i teamet har malmöbolaget tagit fram en mobil autentiseringslösning som gör det möjligt för företag, organisationer och myndigheter att autentisera och ingå avtal med enskilda personer via Internet.

Security

Detectify
Detectify har byggt en mjukvara för säkerhetstester av sajter och monitorering av dessa över tid. De har idag 16 000 registrerade användare och växer med ungefär 20 % i månaden. Detectify har utfört tester på över 15 000 organisationer, varav 92 % av dem visade sig vara sårbara vid en eventuell hackerattack. Det tillsammans med stort intresse från investerare visar på marknadspotentialen för IT-säkerhetstjänster.

Security

DoctrinTSC-likon-pris_25px
Doctrin har utvecklat ett e-hälsoverktyg och plattform som genom dynamiska frågeformulär sammanställer patienters sjukdomshistoria, samt möjliggör prioritering, behandling och uppföljning av patienter säkert och tryggt på distans. Detta höjer kvaliteten och sparar värdefull tid i vårdkedjan. Under 2017 implementeras e-hälsoverktyget på Capios alla vårdcentraler som totalt har 750 000 listade patienter och diskussioner pågår med ett flertal landsting. Bolaget har tagit in 33 miljoner kronor sedan starten, däribland från Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation.

E-health

DP Patterning
Flexibla Kretskort (FPCB) finns idag överallt och kommer att bli allt vanligare i och med utvecklingen av IoT. DP Patterning har utvecklat ett banbrytande verktyg för att miljövänligt och effektivt tillverka flexibla kretskort i en mekanisk process. Marknaden för FPCB är en mångmiljardmarknad men som gör ett stort avtryck i miljön på grund av att kretskort tillverkas i kemiska processer med hög energiförbrukning och ingen återvinning. Den låga driftskostnaden ger en kostnadsbesparing på upp till 75 % och minskar ledtiderna från veckor till timmar. En egen produktionsanläggning etableras under 2017.

Cleantech

dunderon_Black-01

Dunderon
Dunderon erbjuder kostnads- och energireducering i fastigheter utan investering med en unik reglermetod och molnbaserad plattform för centraliserad övervakning och administration av enskilda fastigheter och större fastighetsbestånd. Tjänsten bygger på en patenterad regleringsalgoritm som är självlärande och helautomatisk, vilket eliminerar behovet av manuell injustering av hela värmesystemet. Bolaget har försäljning i Sverige och ser en global expansion i närtid.

Energi

EinrideTSC-likon-pris_25px
Einride har utvecklat ett autonomt transportsystem för förarlösa och eldrivna lastbilar, så kallade t-poddar. Bolagets mål är att omvandla en utsläppsintensiv logistikbransch till att bli fossilfri, kostnadseffektiv och dessutom skalbar. Einride planerar att ha 200 t-poddar i drift 2020, och har redan vinnlagt sig samarbetsavtal till ett värde av 140 miljoner kronor.

Logistic

Ekkono
Baserat på sju års forskning erbjuder Ekkono Solutions en lättviktig AI-lösning som bäddas in i uppkopplade prylar för att göra dem självlärande, ta fram prediktioner, hitta avvikelser och på så sätt göra prognosbaserad optimering. Detta gör uppkopplade saker smarta på riktigt. Ekkono Solutions har landat sina första kundavtal, tecknat partneravtal med integratörer, operatörer och hårdvarutillverkare.

AI

EpishineTSC-likon-pris_25px
Epishine utvecklar resurseffektiva och billiga solceller. Till skillnad från konkurrenter har Epishine, baserat på mångårig forskning inom organiska solceller, lyckats utesluta ämnen som indium och silver tack vare sin unika och skalbara tillverkningsprocess. I nuläget överväger de två tänkbara marknader; solpaneler för den afrikanska marknaden och millimetertunna, böjbara och formbara solceller för strömförsörjning av internet of things-enheter.

Energy

EquilabTSC-likon-pris_25px
Equilab är en app som hjälper ryttare med hur de effektivast ska träna sina hästar. Detta görs genom bolagets app som samlar data om bland annat tid, tempo och gångart från ridpass. Denna data analyseras därefter av Equilabs patenterade algoritm. Ridsport omsätter mest av alla sporter och med 90 miljoner ryttare världen över är marknadspotentialen enorm. Bolaget har idag över 13 000 användare.

AI

Greater Than
Greater Than har, baserat på 12 års forskning kring förarbeteende, skapat en AI-plattform som kan ta fram ett digitalt ”förar-DNA” för den enskilda föraren. Bolaget har tillsammans med en partner utvecklat en försäkringsmodell där bilföraren erbjuds en premie som reflekterar hur de faktiskt kör i realtid och inte baserat på  förarens ålder, bilmärke eller ort. Målet är att belöna och stimulera människor att köra mindre, miljövänligare och säkrare.

Fintech

Ideal of SwedenTSC-likon-pris_25px
Ideal of Sweden är ett mode- och livsstilsvarumärke specialiserat på mobiltillbehör. Varje produkt är utformad inhouse. Bolaget har på kort tid vuxit explosionsartat på en hårt konkurrensutsatt marknad. Företaget omsätter 150 miljoner kronor globalt, vilket innebär en såld produkt var 30: e sekund.

Retail tech

Insurello
Utdragna och komplexa försäkringsprocesser ledde till Insurellos digitala lösning som både maximerar din ersättning och minimerar tidsåtgången. Idag anmäls bara en fjärdedel av alla personskador, vilket Insurello hoppas kunna ändra på. Med 25 % i success fee på ett estimerat genomsnittligt försäkringsbelopp om 26 000 kronor adresserar bolagets tjänst en potentiell miljardmarknad.

Fintech

InviSenseTSC-likon-pris_25px
Invisense utvecklar och säljer en extremt tunn fuktsensoretikett som mäter RF % (relativ luftfuktighet) inuti byggkonstruktioner utan ingrepp, dvs trådlöst. Med den unika fuktsensorn och Invisenses molnbaserade tjänst kan fastighetsägare nu enkelt mäta, analysera och säkerställa fastigheters relativa fuktighet – och i tid vidta åtgärder.

Hardware

Kodiak Rating
Kodiak Rating har utvecklat en SaaS-lösning som ger beslutsfattare aggregerad samt djupgående data kring leverantörer. Genom plattformen analyseras och poängsätts leverantörerna utifrån givna parametrar, vilket skapar bättre förutsättningar för inköp, logistik och styrning. Hållbara affärsmetoder är redan en angelägen fråga, och Kodiak Rating har en tjänst som speglar detta behov.

Supply chain

Learnifier
Learnifier hjälper utbildningsbranschen att ta klivet från ett analogt till ett digitalt erbjudande genom sin onlineplattform. Bolaget erbjuder företag att omvandla sina traditionella klassrumskurser till en helt eller delvis digital kurs, både interna såväl som externa kurser. Bolaget har flera av världens största utbildningsföretag som sina kunder, däribland The Ken Blanchard Companies, Lexicon, Visma, Toshiba med flera.

Edtech

Lexplore
Lexplore har utvecklat en helt ny typ av automatiserad och objektiv metod för screening av dyslexi med hjälp av eye-tracking och maskininlärning. Bolaget verkar inom det växande segmentet edtech och har en globalt skalbar framtidsteknologi som adresserar ett problem som idag kräver mycket tid och resurser från skolan samtidigt som många barn inte fångas upp i tid.

Edtech

Lifee_logo_blue_1000px

Lifee AB
Lifee är ett aktivitetsarmband för barn som gör det roligare att vara fysiskt aktiv. Genom en kompletterande app kan barnen samla poäng, tävla med varandra och spela spel. Bolaget samarbetar idag med ett flertal kommuner och den första batchen av produkten har levererats till kunder.

Gaming

Löwengrip Care & ColorTSC-likon-pris_25px
Löwengrip Care & Color (LCC) säljer svensktillverkade skönhetsprodukter. LCC har framgångsrikt nyttjat sociala medier som både kommunikationskanal och målgruppsanalys då kunder kan tycka till och påverka produkternas egenskaper, dofter, förpackningar etc. Från start har bolaget närmare fördubblat omsättningen på årlig basis. I fjol omsatte de 35 miljoner kronor och har som målsättning att öka omsättningen till 60 miljoner 2017.

Retail tech

ManoMotionTSC-likon-pris_25px
VR-startupen ManoMotion har utvecklat en rörelsesensorteknik som genom enbart mobilkameran kan följa händernas rörelse med väldigt hög precision och på så sätt interagera med den virtuella världen genom VR-headset. De kallar det nästa generations datormus. ManoMotion riktar sig framför allt till utvecklare av VR-appar och står precis inför lanseringen av sin första produkt. ManoMotion har nyligen stängt en finansieringsrunda på totalt 14 miljoner för internationell expansion.

VR/AR

Meloq
Meloq har utvecklat ett digitalt instrument som gör det möjligt för fysioterapeuter att på ett snabbt och enkelt sätt mäta rörlighet och ledvinklar hos sina patienter. Med sin första produkt EasyAngle vill bolaget sätta en ny standard för kvantifiering inom fysioterapi. EasyAngle, som ersätter goniometern och myrinmätaren, lanserades i Norden 2016.

Medtech

Mimbly
Akut vattenbrist och en ökande energianvändning är ett stort problem i stora delar av världen. Med Mimblys lösning för recirkulering av tvättvatten, är målet att minska vatten- och energiförbrukningen vid maskintvätt med minst 70 % respektive 50 %. Initialt ligger fokus på att etablera sig på den svenska marknaden och erbjuda tjänsten till hotell, fastighetsägare och tvätterier, för att sedan kunna expandera till en internationell marknad.

Cleantech

min doktor_3000px

Min Doktor
Min doktor är Sveriges största digitala vårdgivare som genom egenutvecklad plattform kopplar samman patienter med handplockade läkare online. Genom att ge patienter tillgång till medicinsk kompetens dygnet runt, skapas värde för patienterna samtidigt som vårdköerna minskar. Min doktor vann kategorin “Årets tillväxtbolag” i Techarenan 2016.

E-health

Nagoon
Nagoon vill utmana hur vi upplever världen och minska avståndet mellan de fysiska och virtuella dimensionerna med hjälp av Augmented Reality. Nagoon har skapat ett verktyg som låter vem som helst skapa AR-upplevelser och interaktiva miljöer – utan att behöva kunna skriva kod. Bolaget har inlett pilotprojekt.

AR

PE AccountingTSC-likon-pris_25px
PE Accounting har en unik kombination av ett eget affärssystem, specialister och smart processtyrning för tjänstebolag. PE Accountings kunder kan följa sitt resultat i realtid, ha total kontroll över ekonomin och minska administrationen. PE Accounting har sedan starten 2011 endast tappat omkring 1 kund i halvåret, har idag cirka 330 bolag som kunder och siktar på 41 mkr i omsättning 2017.

Fintech

Prindit
Prindit står för Predictive Indicators och IT. Bolagets affärsidé är att digitalisera ledarskap baserat på data som i realtid kan analysera och identifiera om till exempel ett projekt kommer att bli försenat och vad som behöver göras. Den AI-baserade tjänsten kan  peka ut vad som hindrar en organisation från att bli mer innovativ och rekommendera åtgärder. I dagsläget har bolaget 30 betalande kunder runt om i Europa.

AI

rdot
rdot har utvecklat en displayteknik som är tunnare än ett hårstrå, böjbar och med en 50 gånger så låg energiförbrukning som dagens LCD-skärm. Men den mest unika egenskapen är möjligheten till färgåtergivning. Bolagets teknologi har genererat stor uppmärksamhet i populär-vetenskapliga tidskrifter så som Science Daily.

Hardware

RePack
RePack har etablerat en produkt och affärsmodell för återvinning av emballage för den växande e-handelssektorn. RePack-användare returnerar sina förpackningar via det lokala postsystemet och får automatiskt återbetalning. Repack är för alla e-handelsbolag som vill visa engagemang för hållbarhet på ett mycket synligt sätt samtidigt som användarupplevelsen i webbutiken ökar försäljningen och eliminerar skräp. Repack finns nu i sex europeiska länder och vill expandera till fler marknader.

E-commerce

RezGuruTSC-likon-pris_25px
RezGuru digitaliserar den traditionella restaurangbranschens marknadsföring och försäljning över flera online-kanaler med hjälp av dynamisk prissättning och realtidsanalys. På så sätt kan restauranger ta strategiska beslut om prissättning, bemanning och råvaruinventering som optimerar deras omsättning. RezGuru avhjälper ett stort problem i en resursintensiv bransch.

AI

RMBLStrip
RMBLStrip har utvecklat en patenterad mjukvara för automatiskt självreglerande takluftriktare till lastbilar. Den patenterade teknologin minskar luftmotståndet och därmed bränsleförbrukningen med upp till 3 % för åkerierna samtidigt som man minskar lastbilarnas miljöpåverkan. En lastbil skulle således minska sin bränsleförbrukning med mellan 15 000 – 20 000 kr/år och CO2ekv-utsläpp med ca 6 ton/år. RMBPStrip har idag samarbetsavtal med partners för att kunna erbjuda produkten till lastbilstillverkare och eftermarknadsaktörer.

Logistic

SaltX TechnologyTSC-likon-pris_25px
SaltX Technology utvecklar och säljer en patenterad energilagringsteknologi som på ett unikt sätt möjliggör lagring av värmeenergi i salt, och som därefter kan återanvändas som värme eller kyla. Cirka 50 % av jordens energikonsumtion går till värme och kyla samtidigt som efterfrågan på förnybar energi växer i hög hastighet. Utmaningen i förnybar energi ligger i att dessa energikällor är intermittenta (ojämna, t ex att vinden bara blåser ibland) vilket ökar efterfrågan på energilagring. SaltX Technology är listade på First North.

Cleantech

Signal SignalTSC-likon-pris_25px
Signal Signals revolutionerande teknik gör det möjligt att omvärldsbevaka det talade ordet. Med hjälp av maskininlärningsteknik hjälper Signal Signal sina kunder att få reda på när de är omnämnda på Youtube, i TV och radio. I snitt analyserar tjänsten 100-300 timmar ljud dagligen. Enligt Orvesto lyssnar 2,2 miljoner svenskar på poddar varje månad, och marknaden för nya format växer i snabb takt. Tekniken stödjer upp till 80 språk, vilket gör den skalbar och kommersiellt gångbar på den internationella marknaden.

AI

SpacemakerTSC-likon-pris_25px
Snabb global urbanisering har lett till större, tätare och mer komplexa fastighetsutvecklingsprojekt. Spacemaker har utvecklat ett verktyg som med hjälp av artificiell intelligens optimerar utformningen av nya fastighetsprojekt. Utifrån givna parametrar kan verktyget maximera rymd och boendekvalitet  samtidigt som projektet linjerar med lokalt regelverk.

AI

SprinkleBitTSC-likon-pris_25px
SprinkleBit är en social plattform för aktieinvesterare där amatörer och proffs kan mötas och utbyta tankar och analyser av olika investeringar. Poängsystemet på plattformen, Value Prediction Index, innebär att varje aktie kan få olika hög sannolikhet för en framtida uppgång. Plattformen, som även möjliggör trading, är den enda i världen som är godkänd av FINRA (Amerikanska finansinspektionen). I dagsläget har SprinkleBit cirka 20 000 användare.

Fintech

StylaeroTSC-likon-pris_25px
Stylaero vill skapa superintuitiva människa-dator-interaktioner där användaren kan styra datorn med valfritt verktyg. Detta möjliggörs genom bolagets patentsökta algoritm för magnetisk positionering. Till exempel skulle en patolog kunna styra datorn med sin skalpell och barnet kan spela datorspel med en leksaksbil. Det tredimensionella tar bort datormusens begränsningar vilket öppnar upp för många nya applikationsområden inom en mängd olika branscher.

Gaming

TransferGalaxyTSC-likon-pris_25px
Världens fattigaste betalar högsta avgifterna vid internationella transaktioner. TransferGalaxys affärsidé är att erbjuda ett digitalt alternativ till traditionella penningöverföringstjänster, ett Swish för utlandsbetalningar, som är smidigare, säkrare och billigare än andra alternativ. Marknaden för remitteringar är uppskattningsvis värd 605 miljarder dollar.

Fintech

VainuTSC-likon-pris_25px
Vainu har utvecklat ett molnbaserat säljverktyg för leadsgenerering med en global företagsdatabas som kopplar ihop utbud och efterfrågan med hjälp av algoritmer. Vainu indexerar all öppen data om organisationer samt hundratusentals onlinekällor för att dra slutsatser som förutspår köpbehov. Vainu gör säljare mer datadrivna i sin prospektering genom att berätta vilka bolag som ska kontaktas och när det finns större sannolikhet för en affär. Vainu omsätter idag 5 miljoner euro och anställer 100 personer globalt.

Salestech

WattyTSC-likon-pris_25px
Stockholmsföretaget Watty avslöjar hemmets energitjuvar med AI-teknologi. Till skillnad från konkurrenter som bara rapporterar den totala energiförbrukningen så talar Wattys mätare om vad varje enskild apparat i hemmet förbrukar. Genom att energiförbrukningen jämförs med andra kan brukaren även få förslag på bästa sättet att spara el. Watty finns redan på flera marknader och går nu in i tillväxtfas efter en finansieringsrunda om 3 miljoner euro för bl.a. fortsatt internationalisering.

Energy

WintTSC-likon-pris_25px
Wint är ett techbolag som digitaliserat hanteringen av ekonomi och administration för små och medelstora företag. Den egenutvecklade mjukvaran bygger på AI och hanterar administrationen av fakturering, leverantörsfakturor, löner, betalningar, momsredovisning och skatter i realtid. Målet är att göra all redovisning pappersfri. Wint omsätter idag 41 miljoner och har tagit täten i en föränderlig bransch. Ny delägare är Jens Collskog som byggt upp Fortnox till ett miljardbolag.

Fintech

Worldfavor
Worldfavor digitaliserar och aggregerar hållbarhetsdata från världens företag, så som miljöpåverkan, jämställdhet, arbetsvillkor och korruption utifrån etablerade ramverk som UN Global Compact, GRI, SDGs och ISO-standarder. Det gör det enkelt för företag att utbyta hållbarhetsdata med varandra och kommunicera den internt och externt. Digitaliserade hållbarhetsrapporter är både kommersiellt bra för företagen och ett sätt att göra världen mer hållbar.

Supply chain